joi, 28 februarie 2013

Rabdare- educatie- autoritate!



   Materialul video prezinta stilul autoritar al unor profesori, care este utilizat excesiv pentru a supune elevul si pentru ,ca acesta, sa fie transformat intr-o marioneta.

   Este interesant cum piesa de teatru "Noul director al școlii", prezinta realitatea din unele scoli.In aceasta reprezentatie ni se prezinta o situatie comica din care putem dobandi insa multe invataturi. Horatiu Malaele a reusit sa redea pe scena atitudinea gresita a unor profesori care abordeaza stilul autoritar .

   Numele ,,Noul director al scolii'' prezinta influenta pe care o are noul director si metodele pe care acesta le urmeaza si factul ca daca se schimba directorul, nu se schimba automat si sistemul.

   Consider că această piesa de teatru nu are rolul doar de a distra publicul,ci si de a-l educa. Publicului i se prezinta niste realitati ce trebuiesc constientizate si remediate, insa cel mai bine ar fi daca toate acestea ar fi impiedicate sau evitate.

   Din acest material video am invatat sa aplic in practica mea pedagogica doar stilul democratic si sa ajut elevul sa evolueze, dezvoltandu-i potentialul si aptitudinile.Scoala trebuie sa fie un mediu in care copilul se dezvolta armonios si unde nu este speriat. Sistemul nu se schimba doar daca este inlocuit directorul.Sistemul se schimba in timp si pornind de la baza.
    Competenta care se desprinde din acest material este competenta manageriala.

Un comentariu:

  1. ...spui că „am invatat sa aplic in practica mea pedagogica doar stilul democratic”...
    Să-ți dea bunul Dumnezeu relații cu oameni cu care să poți aplica doar stilul democratic; ce te faci dacă ai în clasă doar UNUL cu care nu merge nicicum acest stil ? Demisionezi ? Nu-i cazul. Trebuie să înțelegi că fiecare copil este un univers(educațional), că vine dintr-un mediu educațional (familia) format într-un anume fel și că datoria ta ca învățător e să observi la timp ce-i lipsește pentru a completa acel univers, ce-i structurat greșit pentru a destructura și reface (grea problemă) și mai ales care dintre ei au fost formați în alt stil (bătăi, umilințe, frică) decât „ stilul democratic”. Dacă fiecare un univers iar tu trebuie să alcătuiești un olectiv cu principii sănătoase de grup nu poti aplica doar „ stilul democratic”. Pentru început ca să poți ajunge la o armonie de grup trebuie să aplici cu fiecare stilul care i se potrivește și să-l determini să accepte „ stilul democratic”. Așa se va educa într-un alt stil. Spuneam eu cu alte cuvinte „sunt domn cu domnii și măgar cu măgarii pentru că nu pot fi domn și cu măgarii că astfel pic de fraier și nu vreau...”
    Baftă în tot ce faci.

    RăspundețiȘtergere