Privit de pe poziţiile orientării tradiţionaliste , rolul cadrului didactic este de a păstra cunoştinţele şi de a le transmite generaţiilor tinere. Cu alte cuvinte, profesorul apare ca un mijlocitor menit a străbate spaţiul spiritual dintre generaţii pe acelaşi drum ,, bătătorit’’, condamnat a rămâne,în acest fel,împreuna cu cei pe care îi educă. Învăţătorul este un agent social dinamic, participant activ şi responsabil nu numai la viaţa şcolii, ci şi la cea a comunităţii sociale din care face parte, contribuind prin munca sa la toate prefacerile ce au loc în ea. Din datele existente rezultă că această orientare se impune azi, tot mai insistent, pentru toate popoarele atente la viitorul lor. Factor hotărâtor prin poziţia pe care o ocupă în sistemul muncii educative, învăţătorul se dovedeşte tot astfel şi în ce priveşte activitatea pe care o desfăşoară, dat fiind că el îndeplineşte dublu rol : de conducator al procesului instructiv-educativ şi de executor al lui.
Profesorilor le este caracteristic sa faca mai multe lucruri, ceea ce îngreuneaza studierea rolului lor. Uneori dificultatile tin de context, de exemplu se poate studia rolul profesorului în clasa, în scoala sau în alt context unde pozitia sociala a profesorului este recunoscuta si relevanta. Alteori dificultatile sunt de ordin functional, de exemplu, profesorul transmite informatii elevilor, le este consilier, le evalueaza rezultatele etc.; fiecare sarcina solicita activitati diferite si se poate întâmpla ca profesorul sa nu reuseasca în toate.
Potrivit autorilor care înteleg prin rolul profesorului comportamentul profesorului, cel mai eficient mod de a-l studia este observatia. Putând fi observat de ceilalti, exista posibilitatea ca elevii sau alte persoane sa influenteze sau sa fie influentate de rolul profesorului.
Meseria
aceasta, implică mai mult decât simpla educare a unor copii prin metode clasice,
constrângătoare, care limiteză omul.Pentru a fi un adevărat educator, trebuie să
ştii că fiecare copil are dreptul fundamental la educare şi fiecărui copil trebuie
să i se ofere şansa de a ajunge la un anumit nivel şi a se putea păstra la un
nivel acceptabil de învăţare. Profesia de educator este complexă şi nobilă prin misiunea pe care o are de îndeplinit: formarea unor personalităţi autonome integrabile social, cu capacităţi de gândire critică şi creativă, cu un profil moral autentic şi cu o înaltă profesionalitate. Iată ce consideră unii autori din domeniu, în legatură cu această profesie: "...nici o profesiune nu cere posesorului ei atâta competenţă,dăruire şi umanism ca cea de educator pentru că în niciuna nu se lucrează cu un material mai preţios, mai complicat şi mai sensibil decât este omul în devenire... ancorat în prezent, întrezărind viitorul şi sondând dimensiunile posibile ale personalităţii, educatorul instruieşte, educă,îndeamnă, dirijează, cultivă şi organizează, corectează, perfecţionează şi evaluează neîncetatăprocesul formării şi desăvârşirii calităţilor necesare omului de mâine ".
Am ales să devin cadru didactic în speranţa de a schimba ceva într-un mod pozitiv, de a forma persoane care să îmbogăţească societatea prin atitudini deosebite. Sper să reuşesc sa îmi ating scopul(in viitor) pe care mi l-am propus şi să aud că elevii îndrumaţi de mine ating căile succesului.
Vă invit sa urmăriţi acest videoclip :
Învăţătorul a avut, are şi va avea mereu un rol definitoriu în societate, deoarece după educatoare, el este cel care continua educaţia organizată, instituţionalizată.