MAITREYI -de Mircea Eliade
Eroina romanului, Maitreyi Devi, fiica unui mare filozof indian, Surendranath Dasgupta, trăieşte o dragoste mistică, s-ar putea spune, cu autorul cărţii.
Acţiunea are loc în Calcutta anilor 1930, Eliade (Allan) locuind în casa lor, ca „ucenic” al acestui savant. Deşi la început el nu simte decât repulsie pentru Maitreyi, se îndrăgosteşte iremediabil de aceasta. Fata îi impărtăşeşte sentimentele dar nu îi mărturiseşte dragostea, aceasta reflectându-se în faptele sale.
Ciocoii vechi si noi- Nicolae Filimon
Dinu Păturică reprezintă ciocoiul nou, tipul arivistului, care se îmbogăţeşte prin mijloace necinstite, portretul acestuia fiind prezentat chiar pe prima pagină a romanului. Odată cu portretul fizic sunt prezentate şi trăsăturile psihice, viclenia şi ambiţia. Ambiţia sprijinită de o voinţă excepţională este trăsătura fundamentală a lui Păturică, ambiţia de a parveni îl face să fie linguşitor, servil, ipocrit, viclean. Arta disimulării la Păturică atinge perfecţiunea. Profită de bunătatea lui Tuzluc, de încrederea acordată, dându-l la şcoală ca pe un fiu, astfel i se subţiază mintea, îşi însuşeşte arta ipocriziei şi a perfidiei, aducându-l pe Tuzluc la sapă de lemn.
Andronache Tuzluc este tipul parvenitului. Reprezintă pe ciocoiul vechi care s-a ridicat tot prin linguşiri şi intrigi, însă din cauza pasiunii pentru Chera Duduca nu mai vede realitatea. Tuzluc este capabil de o pasiune puternică, ceea ce îi dă o normă de realitate. Tuzluc este un bogat parvenit, iar Păturică s-a ridicat pe ruina casei lui.
Chera Duduca, sinteză greco-turcească, frumoasă şi inteligentă, se pierde datorită desfrâului.